Verimli bir sonuç için bacalarınızı düzenli kontrol ettirin

Verimli Bir Sonuç İçin Bacalarınızı Düzenli Kontrol Ettirin
 
Soba, doğalgaz, şömine ve benzerlerinin bacaları düzenli olarak temizlenmesi gereken kısımlardır. Bu zorunlu denilebilir. Çünkü uzun süre temizlenmeyen bacalar, zamanla bacanın çeperinde birikecek ve kurumların bacayı tıkamasına neden olacaktır. Tıkanan bacada da ciddi bir yangın tehlikesi bulunur. Bunun için belli aralıklarla baca muayene yapılması gerekir. Özellikle kışa girmeden önce yapılması, kullanım zamanında sorun yaşanma ihtimalini en aza indirir. Baca muayene yapılırken, bacalar metal yapıda olan temizlik fırçaları tercih edilse de, daha etkili ve kullanılması gereken alet paslanmaz yapıda olan, çeliği çizmeyen baca temizleme fırçalarıdır. Birçok insan bu özel baca temizleme fırçalarından haberdar olmadığından, normal yapıda bir fırça kullanırlar. Bu da, bacanın yeterince veya etkili şekilde temizlenmesine tam olarak olanak vermemektedir.
 
Önleminizi Önceden Alın
 
Evlerin en önemli kısımlarından biri bacalardır. Bacalarda, yakılan yakıtlardan çıkan zehirli olan baca gazları çıkmaktadır. Her ne kadar havaya karışması onaylanmasa da, evden bu zehirli gazların uzaklaştırılması işlevi baca muayene ve temizliğinin evin genel temizliğinin en önemli tarafını oluşturur. Bu yüzden düzenli olarak temizlenmesi son derece önemlidir. Bu işlemin yaz sonu yapılması daha kolaydır. Eğer baca muayene ve temizliği zamanında yapılmazsa, kullanılmaya başlandığı andan itibaren kullanım süresi boyunca tıkanma gibi sorunlar yaşanacağı için sağlık açısından da son derece ciddi karbondioksit zehirlenme riskleri bulundurur. Ayrıca kış aylarında çıkan yangınların birçoğu baca tıkanmaları sonucunda ortaya çıktığı görülmüştür. Özellikle de, alt katında işletme yerleri bulunan (pastane, lokanta vb.) yerlerde meydana gelir. Baca muayenesi ve periyodik temizliği yapılmayan işletme yerlerinin uzun süre kullanımdan oluşan yağ atıkları, kurumlar ve zift gibi oluşan maddelerin, yakılan ocak alevleriyle zamanla tutuşarak alev alması nedeniyle büyük yangın tehlikeleri oluşmaktadır. İhmal edilmesi sonucu geri dönülmez hasarlar meydana gelir. Alt katı bu tür işletmelerin bulunduğu binalar, bakım yapılmayan bacalardan gelen alevlerin sonucunda üst katlarda ve çatılarında yangın riski ve tehlikesinin de ortaya çıkmasına neden olur. Bu tür baca yangınlarından kurtulmak için yapılması gereken, işletmelerde 3 ile 6 ayda bir; ev, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kez olmak üzere bacaların muayene ve temizliğinin yapılmasıdır. Bacaların özelliğinin soba, doğalgaz ya da şömine yahut katı yakıtla yanan türde bir yapının ürünü olması gerekli değildir. Önemli olan her yıl düzenli olarak en az bir kez temizliğinin sağlanmasıdır.
 
Baca Temizliğinin Önemine Dair Pratik Noktalar
 
Kış aylarına girmeden özellikle doğalgaz kullanıcılarının rahat kullanımı için baca muayene ve temizliğinin İtfaiye tarafından yapılması gerekir. Kullanıcı kendisi böyle bir işlemi yapmamalıdır. Özellikle doğalgaz konusunda daha dikkatli davranmak gerekir. Sertifika sahibi bir firmadan onay olmadan baca temizliği, hatta baca raporu almadan doğalgazlı cihazların takılmaması bile gerekir. Bu derece önem arz eden bir konudur. Baca muayene, temizliğinin yanı sıra bilinmesi gereken pratiklik sağlayacak birkaç nokta belirtmekte fayda vardır.
Hava koşulları baca kullanımında kullanıcı için ipuçları verir. Bu ipuçları bacaların kullanımı esnasında sorun yaşanmasına neden olacak türdedir. Örneğin, lodoslu günlerde, hava normal durumundan daha sıcak olacağı için bacanın çekme gücü azalacağından, tıkalı bacalar bu tür hava koşullarında karbondioksit içeren zehirli gazları geri iter. Bu nedenle, bu tür havalarda doğalgazla çalışan tüm cihazlar kapatılmalıdır. Özellikle sobalar da söndürülmelidir.Merkezi ısınma sistemine sahip yapılarda, tamamen bacasız sistemle çalışan kombi ve şofbenler kullanılmalıdır ve onların da bakımları düzenli aralıklarla mutlaka yapılmalıdır.
 
Baca yapısı bulunan cihazlar taktırılmadan önce, bu işlemi gerçekleştirecek firmanın bu yetkiye sahip sertifika almış olan firmalar olmasına dikkat edilmelidir. Bacanın hangi maddeden yapıldığı da önemli bir detaydır. Standartlara en uygun şekilde olan çelik baca yaptırılması, bacanın içerisinde bulunan sıvı dökülmelerinin neden olduğu tıkanmalara karşı en etkili çözümlerden biri olacaktır.Çok pratik bir detay ise, bacalara ters yönde esecek rüzgarlar için şapka denilen bir aparatın taktırılmasıdır. Bu aparat bacanın içeri tütmesini önlemektedir.